2024China zijderoute

De reisroute loopt van Kashgar over land naar Chengdu. Het is al een tijd mijn wens om dit deel van China te bezoeken, een deel van de oude zijderoute!
27.971 kilometers afgelegd, 22 days
Trip started 7 May 2024

Islands District, Hong Kong
8 May 2024 29°

Een lange directe vlucht van bijna 12 uur naar Hong Kong. Hierna doorvliegen naar Chengdu. Niet geslapen… Bij de cappuccino afrekenen kan ik niet betalen, te laat realiseer ik me dat ik de bankpas op wereld moet zetten!

Chengdu, China
8 May 2024 21°
De grensformaliteiten in Chengdu zijn apart. Je kunt je vingerafdruk printen maar daar wordt niet naar gevraagd, mijn linkervingers worden opnieuw gescand. Kost veel tijd maar dan mag ik door. Ik ontmoet nu de rest van de groep, totaal 16 Nederlanders en Belgen. Ervaren reizigers en ze lijken aardig.
Chengdu is regenachtig met veel flats. De panda is hun unique selling point. Als een Chinees oversteekt bij rood licht doe ik dat ook, geen probleem. Veel van de stoplichten werken met secondentellers.
Mao staat hier nog op zijn voetstuk.Mao op een voetstuk
Whatsapp zou niet moeten werken maar lijkt wel te werken. Google en gmail zouden niet werken…inderdaad, en geen NRC! Lekker uit eten met de groep, we worden erg enthousiast begroet door het personeel.
We hebben een eigen kamer met een camera per tafel! We eten allerlei lokale gerechten deels pittig op een draaibare tafel.Chengdu skyline

Kashi, China
9 May 2024 33°
Toch nog 4,5 uur vliegen naar Kashgar voor het ‘echte’ begin van de reis. We worden begeleid door een man van de luchtmacht met een kameraatje op de borst. Helaas kan ik niet praten met de Chinezen om me heen, hun Engels en mijn Chinees is te slecht. Op het vliegveld hele bijzondere kunst. Na het afgeven van de bagage moet je nog 3 minuten naar een scherm kijken of je naam niet verschijnt, dan heb je een probleem!
In Kasjgar komt de lucht als een oven op me af. Echt Oergoers uit eten, in ieder geval de spiezen. Morgen de stad in met een gids, is optioneel maar lijkt me toch handig.

Kashi, China
10 May 2024 29°
Mooie dag. Eerst permit regelen voor Karakul-meer morgen. Paspoorten worden met smartphone doorgegeven aan archief… Ze hoeven ons niet persoonlijk te zien.
Mausoleum met park is leuk, omdat het eigenlijk echt Chinees is ingericht. Dan de oude stad, die heeft helaas zijn ziel verloren omdat vrijwel alles vernieuwd is en winkeltjes gestandaardiseerd zijn. De mensen zijn erg vriendelijk. Wat meteen opvalt is dat er een soort bruine mist hangt. Het is stof, de warmte valt eigenlijk best mee.
Op internet probeer ik om google heen te werken, dat valt niet mee, geen google, gmail en google translate.

Kashgar City, China
11 May 2024 29°
Vrijdag 10 mei
We worden op het plein voor de moskee aangeklampt door een oude vrouw die ons eerst lang aanstaart. Ze gebaart dat er mensen (familie?) zijn opgepakt, mogelijk 5. Ze begint te huilen en loopt langzaam weg.
Later, een Chinees meisje spreekt in goed Engels me aan. Vraagt waarom er niet meer westerlingen zijn, haar ouders staan erbij.

Zaterdag 11 mei, naar Karakul meer, blijkbaar rijden we over de Karakorum highway, droog landschap in een vallei met een drooggevallen rivierbedding. De permit-controle is weer in de rij staan met paspoort zonder controle. Na ruim 4 uur rijden zijn we er.
Het meer is vrij kaal met wat vogels, op de achtergrond bergen met sneeuw. Voor de Chinezen zijn er kamelen. Het weer doet aan onze kust denken, fris met koude wind. Het ligt op 3620 meter hoogte. Vooraf kan je een zuurstoffles voor 35 yuan bestellen. Maar die is eigenlijk niet nodig, al voel ik me af en toe, na te snel lopen, licht in het hoofd. Toch wel een bijzondere plek, helaas niet echt helder weer.
Ik krijg trouwens vaak 50 % korting omdat ik 60+ ben. Mooi land.
Morgen de kamelenmarkt, ik ben benieuwd.

N.b. 8 yuan is 1 euro

12 mei. Naar de animalmarket, misschien 4 vervellende kamelen dus dat niet echt. Wel veel schapen en geiten. Een gemoedelijke sfeer, er wordt zelfs gedanst. Een keer zie ik na onderhandelen de boel met handjeklap beklonken worden. Men vindt het geen probleem om op de foto gezet te worden.
Na 4 paspoortcontroles mogen we instappen in de trein naar Turpan.
‘S middags nog wat dwalen door de oude binnenstad toch erg leuk maar toeristisch. En dan aan de latte in een aircon koffietent die ook in Istanbul had kunnen staan. Bij de toegangswegen naar de oude stad steeds detectiepoortjes die (voor ons) niet gebruikt worden.
Ik begrijp dat helaas de foto’s niet doorkomen, ik had vooraf een vpn-verbinding moeten instellen…

Tulufan, China
13 May 2024 39°
Na 4 paspoort en visumcontroles mogen we in de trein stappen. Redelijk geslapen in de softsleeper. In Turpan weer veel controles.
Drukke dag, eerst naar Jiaohe ruins een adobe ruïne stad waar je je fantasie moet gebruiken. Wel groot en warm 42. Wel voor het eerst een blauwe lucht. Dan een museum van Karez historische watervoorziening. Leuk gedaan met beekje onder de grond. Daarna de moskee met Sugong tower. Elegante minaret van adobe, 44 meter hoog en grootste minaret in China (Emin minaret), indrukwekkend. Trouwens 65+ meestal gratis, 60+ (ik) halve prijs.

Emin minaret.
S’avonds probeer ik geld te pinnen, de belangrijkste dame van de balie gaat net me mee naar een bank om de hoek alleen daar kan dat niet voor buitenlanders. Aan de overkant kan ik met mijn creditcard eenmalig 500 yuan opnemen.
Uitgebreid uit eten in een Oeigoers restaurant, ieder bestelt een gerecht en die delen we met achten, heerlijk. De gerechten staan op een glazen plaat die je rond kan draaien zodat iedereen er makkelijk bij kan. De neonverlichting van ons hotel vertoont kamelen die verspringen naar de volgende hoogbouw. 36 jaar geleden reden hier alleen nog ezelskarren (volgens mijn lp van toen)
De hotelkamer is ruim, zo’n 10 meter diep!

Dinsdag 14 mei
Net door een robot de kamer laten wijzen. Hello worldEen ander hoogtepunt was Bezeklik Thousand Buddha Caves, beroemde grotten met Buddha schilderingen. Helaas zijn de mooiste weggeroofd. Wat over is is onthoofd, door moslims neem ik aan. Verder een toeristisch Oejgoer dorpje (Tuyoq) wat meer een pretpark is waar Chinezen in Oeijgoers kostuum doorheen lopen voor foto’s. De bewoners zijn verhuisd naar betere modernere woningen zeggen ze zelf. Daarna nog een uitzichtpunt op de flaming mountains, weinig flaming in gewoon daglicht. Erg warm ook, rond de 40 graden, trouwens een paar meter onder zeeniveau dus ik voel me wel thuis.
Op weg naar de bank zie ik oudere mannen Chinees schaak spelen, omstanders geven luid commentaar. De stukken worden ook hard geslagen. ‘S avonds naar de night market, gegrilde gerechten op een platic zak!


Dunhuang City, China
15 May 2024 29°
HSL-trein naar Dunhuang, maximaal 245 km per uur. Dystopisch heiig landschap met elektriciteitsleidingen en ja-knikkers. We hebben waarschijnlijk net als in Kashgar last van de naweeën van een zandstorm.
Bij verlaten van het station paspoortcontrole en -scan zodat ze precies weten waar we zijn. Hierna nog 2 uur met de bus naar Dunhuang. Het is een spiksplinternieuwe bus en zo ruikt ie ook. 17 man voor 50 stoelen, top. In Dunhuang valt het ontbreken van Arabisch, Oejgoers schrift op. Het is een rustige relaxte stad.
Mijn kamer stinkt naar rook en na de nodige misverstanden krijg ik een schonere kamer. Helaas wel een vieze rooklucht op de gang. Roken is hier overal toegestaan. Verder alleen wegwerphanddoeken… Het kamernummer is nu 8410, 10e kamer 4e verdieping. De 8 is voor geluk! Het is gelukkig hier wel 10 graden kouder dan in Turpan, 32 graden. Lekker flensjes met vulling gegeten op de nightmarket. Ik moet van een Chinees stel uit Chengdu steeds bier meedrinken. Erg leuk, en iedereen is behulpzaam.
N.b. een take away koffie is een plastic beker in een plastic zakje…

Donderdag
Kaartjes voor Mogao caves zijn 258 Yuan, geen korting. Hierna de zingende zandduinen. De duizend Boeddha grotten zoals ze ook genoemd worden zijn zeer de moeite waard. Wij zijn weer de enige westerlingen tussen een massa Chinezen want het is voor hen een zeer bekende bestemming. Dat betekent een koptelefoon met Engels voor bij de film. Hierna een eigen Engelstalige gids, die trouwens uitstekend is, we hebben een tijdslot voor 8 grotten met fascinerende boeddhistische schilderingen en beelden. Hierna een uitgebreide lunch van 7 gerechten voor 8 personen, nog teveel.
De zingende zandduinen zijn erg toeristisch (voor/door Chinezen) en het weer is nog steeds wat stoffig heiig. Ik vind het dan wel interessant om de Chinezen op de kamelen te zien en met exotische kostuums voor op de foto. Ik wandel niet door de duinen maar naar een meertjes met kunststof sokken om mijn sandalen als bescherming tegen het zand. Best slim eigenlijk.
Als ik s’avonds naar de nightmarket loop valt het me weer op hoe heerlijk rustig het is door de elektrische scooters en auto’s. Naast dumplings wat vlees gegeten die wat dames in de groep niet lusten, zo hou ik de kosten laag. Natuurlijk weer eens op de foto met een jonge chinees, net als vanmiddag.

Jiayuguan, China
18 May 2024 28°
Het begint weer met gepiep. Als 1 persoon de autogordel in de bus niet omheeft gaat het alarm af. Dagtour naar geopark Yadan.
We rijden door een kaal woestijnlandschap met veel elektriciteitsmasten. Eerst een landschap met geërodeerd zandsteen. Helaas door bewolking, stof is het niet kleurrijk.
‘S middags naar het eindpunt van de Chinese muur en Yumenguan old city (Yumen Pass). Zwaar geërodeerd, ook ruïnes van lemen forten. Maar als je beseft dat het honderden jaren oud is, erg bijzonder. De informatie is overal ook in het Engels.
Qua digitalisering zijn de Chinezen zeker zo ver als wij. Vrijwel iedereen op een enkele oudere na betaalt digitaal. Communiceren met ons gaat vaak via een vertaalapp. Helaas kunnen wij beiden niet gebruiken en google translate werkt hier ook niet. Maps.me werkt gelukkig wel dus ik kan de route goed volgen.
Naar de supermarkt voor de lunch van morgen. Ik krijg als wisselgeld o.a. 3 muntjes van 1 cent voor 30 cent (?).
Voor diner een noodlessoep, met tofu paddenstoeltjes en onduidelijk vlees (varkensvel?). Als ik pauzeer komt de serveerster met een lauw kommetje water, daar kan ik mijn eten in doen zodat het wat minder pittig is. Het brandt in mijn mond maar ik eet door. Als ik met een rietje voor de yoghurt wil vertrekken krijg ik er een plastic zakje om.
We hebben een reislustige avontuurlijke groep. Jeroen is zelfs in Somalië en Jemen geweest, Stella in Afghanistan en Kashmir.

Zaterdag 18 mei
Vroeg op, 6u45, voor de bus naar Jiayuguan. De buschauffeur rijdt goed en rustig door, bijna 100 km/u. Ik zit voorin en zie het landschap langzaam groener worden. Er zijn trouwens 3 kameraatjes bij de cabine.
Eerste stop verplicht voor de chauffeur, 20 minuten, bij Guazhou. Een twintigtal dezelfde winkels met dezelfde spullen. Ze hebben allemaal wc’s en geven gratis wat weg zoals stukjes meloen en een flesje water. En als ik naar een zakje kijk krijg ik meteen een stukje gedroogd rundvlees, de inhoud. Maar als ik thee wil kopen kost dat 50 yuan voor een potje, fifty, want dat woord kennen ze, absurd. Mooie ervaring.
Veel vrachtverkeer, de meeste vrachtwagens rijden gelukkig op een parallelle weg. Waarschijnlijk omdat wij op een tolweg zitten.
Eerste officiële stop: overhanging great wall, mooi gerestaureerd, de beklimming waard.
Dan de muurschilderingen in graven van de Wei en Jin dynastie, schattige tekeningen van ’t dagelijks leven. Daarna Jiayuguan fort uit 1372. Indrukwekkend groot met nagespeelde middeleeuwse soldaten en bedienden. De zon breekt ook nog door. Het is het meest westelijke fort van de Chinese muur. Een Chinees steekt een duim naar me op, mogelijk waardeert hij mijn bezoek. Bij entree worden onze paspoorten gescand.
Als we verzamelen na afloop blijkt Lory te ontbreken, enige ongerustheid is er wel, ze blijkt bij de ingang op ons te wachten…
Als we de stad inrijden 2×3 rijstroken met vrijwel geen verkeer, gebouwd op de toekomst.
S’ avonds eten op de markt, pittig, een chinees biedt ons badjo aan, drank van gefermenteerde tarwe en sorghum. Sterk spul, mijn mond brandt nu van het eten en de keel van de drank.

Jiayuguan, China
18 May 2024 28°
Xindun, China
19 May 2024 32°

Tongren, China
20 May 2024 16°
Zhangye
Chinees ontbijt zonder thee en koffie (sowieso zonder westers bestek).
Onderweg zien we hele velden met zonnepanelen en af en toe een kameel. Daarna een zee van elektriciteitsmasten.
Zhangye Danxia NP, veelkleurige aardlagen, steeds weer anders als je een andere kant op kijkt. Prachtig rood geel groen. We doen 4 stops met een busje, vermoeiend in de hitte (de zon schijnt) maar de moeite waard. Als we verder rijden met onze bus zie ik nog een hoop handenarbeid op het platteland. Dan naar het HSL-station van Zhangye. Paspoortcontrole volgens het 6 ogenprincipe, 3 beambten controleren. Natuurlijk ook security check en schaartjes en mesjes worden gecontroleerd.
We reizen naar Xining, in weer een andere provincie: Qinghai. Meer Tibetaans. Max. 190 km/u. Bij aankomst weer paspoortscan. Ze weten precies waar we zijn. Helaas bewolkt en fris weer.
De hotelkamer begroet me in het Chinees, via de tv. En de gordijnen gaan automatisch open! Geen lichtknopjes, alles via een display of sensor.

Maandag 20 mei
Busritje naar Tongren, 2,5 uur, een plaats met Tibetaans klooster Rongwo. Ik zit op de 15e, de kamer wordt nog snel voor ons schoongemaakt.
Voor de lunch een speciale groene thee met vruchten. Ziet er met name leuk uit. In het verder interessante museum van Tibetaanse kunst een propagandaschildering van de grote leider.
Op straat vriendelijke bescheiden Tibetanen. ‘S middags ga ik op zoek naar een extra geheugenkaartje voor mijn kamera. Ik bezoek wel 10 telefoonwinkels maar ze hebben het niet, het bekende ‘mei you’.
Andere elektronicazaken zijn er niet. Na wat opschonen heb ik 6 GB, dus ik red het wel. Een alternatieve manier om het stadje te leren kennen.
S’ avonds in een snackbarretje staart een verlegen meisje me 5 minuten aan en zegt dan in onberispelijk Engels, ‘where you come from?’.

Dinsdag 21 mei
Met Lia naar Rongwo klooster. Met zijn tweeën trek je toch minder de aandacht. Veel punkboedha’s. Veel Tibetalen die de ronde maken, erg mooi, ze lopen hard door, wij houden ze op. Als we een tempel
binnenlopen met hoed op, gebaart een oude vrouw dat we die af moeten zetten gevolgd door een duimpje, mooi.
We zien ook nog een gebedsbijeenkomst van de gele hoeden. Even naar postkantoor voor postzegels, kost een tijdje voor ze ons doorhebben. Dan wordt een bergje postzegels voor ons uitgestrooid. We kunnen zelf onze favoriete afscheuren! Ze vragen nog wel ‘do you want to buy it’ via een vertaalapp.
Voor lunch momos met gehakt, ik heb nog video-contact met de zoon die minderheidstalen, dus Tibetaans, studeert in een andere stad, apart. En daarna op de foto natuurlijk. Na korte stop door naar Wutunxia klooster, veel onderhoud en erg leeg. Wel mooie Boeddha’s. De taxichauffeur maakt nog een selfie met ons zonder handen aan het stuur, rijdend…
Na afloop een biertje uit de supermarkt opdrinken met zicht op de Boeddha.Proost

Xiahe, China
22 May 2024 20°
Omdat 8 het geluksgetal is het wifi wachtwoord heel vaak 8 keer 8!
Verder zien we veel medicinale Boeddha’s, Boeddha met een kommetje, is me eerder niet opgevallen.

Woensdag 22 mei
We rijden over een slingerweg door een prachtig landschap. Tibetaanse dorpjes. Weer stralend blauwe lucht. Binnenkort loopt hier een snelweg, we zien al de gigantische pilaren. Bergpas op 3644 meter, met Tibetaanse gebedsvlaggen, hierna rijden we door velden zonnepanelen grotendeels nog in aanbouw.
In Xiahe een grote verkeersopstopping, blijkbaar Boeddha’s verjaardag en de scholen gaan net uit. (later is de straat heel rustig). De stad is ongelofelijk veranderd, het is nu een stad en was vroeger een dorpje, ik ben hier in 1988 ook geweest. Aan de lantaarnpalen Chinese vlaggen.
Het hotel is leuk, gerund door Tibetanen. Vlak naast het bekende Labrang klooster.
Dus na de lunch meteen maar de kora (ronde) lopen, best een eind. Als ik een pelgrim vraag hoe vaak hij hem gedaan heeft, 5 keer. Ik zit in ieder geval op mijn 14000 stappen. Het is ook een prachtig gezicht de pelgrims en de monniken hun kora maken. Een pelgrim voor me hoor ik ‘Om mani padme hum’ prevelen. Trouwens bij het begin van de kora krijg ik een ijsje, daarom geef ik maar 5 yuan aan bedelaars die overal zitten, vaak met ontbrekende ledematen. Vaak kan je ook digitaal geven, via een qr-code…ook hebben ze foto-overzichten van hun kwalen.
Ik merk trouwens dat mijn website franksfoto.nl rood is en niet benaderbaar is…

Labrang, China
23 May 2024 20°
Do 23 mei
Bus naar grassland Ganjar. Grootouders met kleinkinderen nomaden blijven achter in winterhomes terwijl de nomaden de kuddes hoeden in voorjaar, zomer. Amdo Tibetanen. Nomaden hoeden schapen op motor.
Een klein klooster bezocht maar helaas gesloten, toch 40 yuan. Er landt nog een drone op het dak van de bus, je verzint het niet. We lunchen vlakbij een groep Tibetaanse vrouwen die ons watermeloen en brood aanbieden. Ook willen ze o.a. met mij op de foto.
Mooie wandeling door een kloof, monniken baden in de stroom want het is een vrije dag.
We zien gieren. Volgens de gids, na overlijden: De monnik beslist of de overledene een skyburial krijgt of gecremeerd wordt.
Rudy heeft nog een kadootje voor ons, ik krijg een sleutelhanger met buffel, mijn sterrenbeeld. Ondertussen worden we geobserveerd door een groepje Tibetaanse pelgrims in de deuropening.curious pelgrims
Daarna Chinese massage van 1 uur, mooie soms pijnlijke ervaring en het helpt me van mijn rugpijn af. Met name mijn voeten worden verwend. Diner (yak curry, lekker maar beetje taai) met een Boeddhisme expert met Nederlandse wortels, zij legt allerlei symbolen uit, zeer leerzaam.

Vr 24 mei
‘S morgens op zoek naar het klooster van de rode hoeden, vrij klein en we mogen niet binnen. Wel een mooie wandeling door een Tibetaanse wijk.
‘S middags het Labrang-klooster van de gele hoeden. We zien een zaal met meer dan 100 monniken lunchen terwijl er gebeden worden opgezegd door de abt. Hoogtepunt is de Engelstalige gids, hij is een boeddhistisch filosoof. Hij zegt op allerlei begrippen why? Om ons aan het denken te zetten. Hij is helaas wat moeilijk te verstaan. Hij legt allerlei symbolen uit zoals voor kleuren, als in de Tibetaanse vlaggetjes. Blauw staat voor lucht enz.
We zijn maar met zijn vieren dus genoeg interactie mogelijk. Voor het eerst regen trouwens al stelt het eerst niet veel voor, wordt erger ’s avonds.

Za 25 mei
Kora is 3km..1174 praying wheels.
Het Labrang klooster is van de Gelugpa orde, ook bekend als gele hoeden.
De monniken worden pas na een screening door de Chinezen toegelaten tot het klooster. Er is een prachtig uitzicht op het klooster en de bergen vanaf de witte pagoda.
Ik vind geen westerse toeristenwinkels, die westerlingen zijn er dan ook vrijwel niet.
Een kleine 1,5 uur bus naar vliegveld, onderweg veel Tibetanen met hun kuddes, en iedereen heeft een brommer om te hoeden. Je kan ook yak-vlaaien opgestapeld zien om te drogen, zullen wel als brandstof
gebruikt worden.
Tijdens de vlucht naar Chengdu gooit mijn buurman thee over me heen, gelukkig lauw.

Tibetan monks in Xiahe
Tibetan monks in Xiahe crossing the street

Chengdu, China
26 May 2024 36°
Vervolg zaterdag 25 mei
Aankomst in Chengdu, de vochtige warmte slaat als een warme deken op je neer, max. 35 graden.
Kamernr. 1204 ontbreekt dus ik heb 1205.
Afscheidsdiner voor Gert en Y Chin. Weer 8 gerechten op een draaitafel, en erg lekker. De Chinezen aan andere tafels maken zoveel herrie dat we elkaar aan dezelfde tafel niet eens kunnen verstaan!
Bij terugkomst in het hotel staan we met de robot in de lift. Hij moet een maaltijd bezorgen.

Zondag 26 mei
Weer eens vroeg op half 8 naar panda conservation centre.
Leuk om pandas in een natuurlijke omgeving te zien maar het is wel een soort dierentuin. Enorm veel chinezen ook.
De bordjes geven de afstanden op de meter nauwkeurig aan.
Onderweg zien we oude Maoflats, tot 7 hoog en geen lift.
Hierna het plein bezoeken waar Mao nog steeds op zijn voetstuk staat, apart en heet. Op de hoeken staan politiecontainers.
Wandeling naar het park, leuk. Zeker het theehuis, lijkt een soort biergarten maar dan met thee en chinezen. Je kan thee met veel show en een lange straal laten inschenken. Een man laat zijn oren uitspuiten. Voor avondeten naar Xi noodles, de behulpzame vrouwelijke ober geeft aan via de vertaalapp: ‘I personnally recommend the shrimpnoodles’. Ze zijn heerlijk, we eten er 12 pp.
Vanavond Sichuan opera, ben benieuwd, en dan zit het erop.

Voor het operagebouw zijn twee groepen oudere vrouwen met Tai Chi (?) bezig, amusant. De opera draait om traditionele muziek en maskerdansen. Al is er ook een handschaduw voorstelling en poppenshow. Erg leuk al is het moeilijk te volgen.
De taxichaufeurs weigeren trouwens consequent onze fooi.

Maandag 27 mei
Na afscheid van 3 van onze groep, een kleine anderhalf uur rit naar het vliegveld. Dan ben je Nederland alweer uit! In het begin kilometers lang hoogbouw, wat staat er leeg?

New Territories, Hong Kong S.A.R.
27 May 2024 31°
‘Kijk aub in de camera’. Ik sta bij de paspoortcontrole op Chengdu airport, de 2e cameracontrole. De computer spreekt Nederlands o.b.v. mijn paspoort! Ik weet niet of hij ook Fries spreekt…
De vertrekterminal is voor internationale vluchten en Hong Kong, Macao, Taiwan. Niet erg consequent (officieel namelijk ook China).
Daarna een grote latte met oakmilk (38y).
We zijn trouwens 13,5 uur onderweg voordat we de vlucht van Hong Kong naar Amsterdam hebben.
Chengdu is duidelijk een ander China dan de rest van onze reis. Het drukke verkeer, de scooters die je bijna overhoop rijden op het zebrapad. Vrijwel geen fietsers. De geblondeerde kapsels.

Verder lijkt China wel in een paralelle digitale wereld te leven. Geen google, wel wechat, Alipay, een eigen vertaalapp.
Op de vlucht naar HK zie ik hoe mijn Chinese buurman karakters typt, hij schetst ze en kan dan de juiste selecteren.

Ik zit dus op Hong Kong airport en kan ineens weer bij mijn gmail! Ook de whatsapp berichten van de afgelopen weekworden getoond. Nu alleen nog terugvliegen naar Amsterdam.

Amsterdam, Netherlands
28 May 2024 18°
Helaas een wat vervelende hoest aan China overgehouden. Een Indier voor me in het vliegtuig vraagt daarom om mondkapjes…
Amsterdam ligt er mooi en zonnig bij, het zit erop.
Nu nog de fotos van mijn kamera uitzoeken, er volgt nog wel een link naar de selectie. Het was een mooie reis, ook door de leuke groep. De zijderoute heb ik nu zo’n beetje vanaf Iran t/m China gedaan.
Overigens had ik mezelf een beetje gecensureerd bij de stap in Kasjgar, je weet maar nooit. Ik heb de tekst nu aangepast.
Al snel vraag ik me af wat de volgende verre bestemming wordt, Pakistan?

Trip finished
28 May 2024

Chinese chess